Kronen en bruggen

Kronen en bruggen in Delft laten plaatsen

Kroon

Een kroon is een kapje dat over de tand of kies wordt gezet om de oorspronkelijke vorm en functie te herstellen.

Een kroon wordt gemaakt indien er zoveel weefsel verloren is gegaan dat een gewone vulling niet meer mogelijk is, of om het aanzien te verfraaien. Een kroon kan ook dienen als pijler voor een brug. Een kroon wordt over de afgeslepen eigen tand of kies geplaatst dan wel op een implantaat. Van de eigen tand of kies moet de wortel dan nog wel goed zijn. daarom wordt eerst een röntgenfoto gemaakt om de wortel te beoordelen.

Brug

Een brug bestaat uit minstens twee kronen en wordt gemaakt om een lege ruimte van een ontbrekende tand of kies op te vullen. Tussen de kronen (=pijlers) is een neptand (=brugdeel) aanwezig die de plaats van de open ruimte in neemt. Bruggen bestaan in verschillende uitvoeringen: plakbrug, brug op inlays, brug waarbij de pijlers zijn omslepen en een brug op implantaten. Als uitgangspunt hebben we dat er zo min mogelijk weefsel af geslepen wordt.

Waarom een brug nodig kan zijn

Indien een tand of kies verloren is gegaan, of nooit aanwezig is geweest, en de noodzaak bestaat om deze te vervangen kan dat met een brug. Daarvoor zijn gezonde wortels of implantaten nodig.

Een brug kan nodig zijn:

    • om beter te kunnen kauwen.
    • ter verbetering van het uiterlijk.
  • om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien

Het maken van een kroon of brug in Delft

Na overleg over mogelijke oplossingen, kosten en uw goedkeuring wordt een afspraak gemaakt. U wordt verdoofd. Er wordt een afdruk gemaakt dat nodig is om de tijdelijke kroon te kunnen maken. De tand of kies wordt omslepen en daarvan wordt een afdruk gemaakt. Deze afdruk gaat naar het laboratorium, waar de kroon gemaakt wordt. Er wordt een tijdelijke kroon gemaakt en onmiddellijk geplaatst. U loopt dus niet zonder (voor)tand. De afspraak om de kroon te plaatsen is meestal 2 tot 3 weken na het maken van de scan of afdruk. Dan wordt de noodkroon verwijderd, uw tand en/of kies schoon gemaakt en de nieuwe kroon delft gepast. Indien kleur én vorm naar wens zijn wordt deze vast geplakt. Vervolgens krijgt u een instructie hoe u het beste de kroon kunt onderhouden. Hoe beter het onderhoud, hoe langer de kroon houdt!

Vergoeding

Vanuit de basisverzekering worden kronen en bruggen niet vergoed. De meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden wel een percentage van de kosten. Bij Tandartspraktijk Voorhof krijgt u tijdens een adviesgesprek een indicatie van de kosten. Wenst u echter een gespecificeerd kostenoverzicht te ontvangen? Dan zal één van onze tandartsen een inventarisatie bij u uitvoeren en op basis hiervan een behandelplan opstellen, inclusief kostenbegroting.

Wilt u meer weten over kronen en bruggen, of vermoed u dat er eentje bij u geplaatst moet gaan worden? Maak een afspraak, wij adviseren u graag!

error: